家變日常

BN(O)國籍已於1997年9月30日終止登記。然而,多年來,有不少當時年幼的BN(O)持有人反映,他們的家人從未有告知他們曾經登記BN(O),或以曾登記但已放棄、領取特區護照後已無法續領等各種不同種類的藉口阻止他們續領BN(O)。

BN(O)國籍一經登記,終身有效。除非你主動申請放棄,否則並不會因為你取得其他國籍而失效。如你因當時年幼而不清楚自己是否曾領有BN(O)護照,可以參考身份證大法來確認自己的BN(O)身份。

 

個案分享

多謝連登先 拎到bno了#wet#dog
我係上兩個post家變嗰個絲打
我96出世 97年4月第一次拎身份證
但屋企人口供變過幾次 話冇幫我申請過bno
第一本護照(特區)喺我兩三歲先申請
但綜合各巴打說法我覺得成件事好鬼
於是我去報左stolen passport
(我唔知隔左超過10年要countersign, apply左one week fast track)
開頭佢睇錯database
問我係咪喺英國出世同有冇改過名
屌佢check錯database後佢問我拎返countersign
最終個幾月後終於拎到[sosad]

*london office啲人蠢蠢地 有咩唔對路要打多幾次去

老母知道後:咦點解嘅?我冇幫你申請過bno喎
不過是但啦

我記得嗰日收到個電話同我講佢check到我有bno嘅身份真係好開心 原本真係諗住搏下
我真係唔知…佢地好錫我我唔想猜疑啲咩:-(

– 『薪火post』(21)  #453